Plastiğin Geri Dönüşümü Nasıl Olur?

Gezegenimizdeki ekolojik dengenin korunması amacıyla yapılan en önemli çalışmaların başında geri dönüşüm geliyor. Pek çok alanda, pek çok maddenin geri dönüşümü sağlanabilir ve bu yolla dünyada daha az zararlı gaz salınımı ve daha az kirlilik elde edilebilir. Geri dönüşümün kuşkusuz en önemli olduğu madde ise plastiktir. Pek çok ürün ambalajında kullanılabiliyor olması ve doğada plastiğin yok olmasının milyonlarca yıl sürmesi, özellikle plastik maddenin yeniden dönüştürülmesini bir seçenek olmaktan çıkararak bir zorunluluk olmasını beraberinde getiriyor.

Plastik içerisinde petrol, kömür ve gaz gibi doğa için son derece zararlı olan maddeler içerir. Doğaya atıldığında hem toprağa hem de tüm canlılara zarar verir. Bir anlamda lastiğin doğa ile buluştuğu yerde yaşam yavaş yavaş yok olmaya başlar. İşte bu nedenle plastiğin geri dönüşümünün önemi çok daha fazladır.

Hangi Plastik Atıkların Geri Dönüşümü Sağlanabilir?

Gündelik yaşamda kullandığımız pek çok madde plastik içeriyor. Her alışverişte kullanılan poşetlerden şu ve meşrubat ambalajlarına, kullan-at ürünlerden katı gıda ambalajlarına kadar yüzlerce plastik üründen söz edilebilir. Bu ürünlerin geri dönüşümü ile yeniden sanayiye kazandırılması ve daha az plastik ürün üretimi mümkün olabiliyor. Geri dönüşümü sağlanan ürünler çöp poşeti üretiminde, inşaat ve ziraat örtülerinde sıklıkla kullanılıyor.

Geri Dönüşüm Aşamaları Neler?

Aslında geri dönüşümün ilk ve en önemli aşamasında görev tüketicilere düşüyor. Satın alınan ürünlerin ambalajında geri dönüştürülebileceğine dair işaretin bulunmasına özen göstermek gerekir. Tercihin bu ürünlerden yana kullanılması tüketicilerin tek görevi değil. Ürün kullanıldıktan sonra ambalajlarının çöp kutularına değil, geri dönüşüm kutularına atılması gerekir. Bu sayede geri dönüşüm sürecini başlatan aslında tüketiciler olur. Sonraki aşamada görevi geri dönüşüm fabrikaları üstlenir.

Plastikler fabrikalarda öncelikle ayrıştırılır. İçeriklerine göre ayrıştırılmasının ardından işleme hazır hale gelirler. Geri dönüşüm fabrikalarında bulunan makinalarda kırılarak küçük parçalara ayrılırlar. Ardından hangi alanda kullanılacağına bağlı olarak içerisine plastik ham maddesi eklenir. Bir başka yöntem ise kırılan parçaların eritilmesi ve yeniden plastik hammadde olarak kullanılmasıdır.

Geri Dönüşüm Çevreye Katkısı Ne?

Hem plastiğin çevreyi kirletmesi önlenir hem de doğal kaynakların tüketilerek azalmasını engeller. Bu nedenle geri dönüşüm herkesin titizlikle görevini yerine getirmesi gereken bir çalışmadır.

 

Bizim ile iletişime geçmek ister misiniz ?
Bize Sorun!